Pozovite nas: +381 65 235 84 32viber

  • Elite Print Facebook
  • Elite Print Instagram

10 najskupljih umetničkih slika na svetu

10 najskupljih umetničkih slika na svetu

Imajte u vidu da se vrednost novca tokom vremena i tadašnje ekonomske situacije menjala, ali smo se potrudili da nađemo relevantne podatke i da smo na osnovu racionalnog poređenja uz sve promenljive pokušali da najpribližnije napravimo ovu listu najskupljih umetničkih dela na svetu.

1. Spasitelj sveta (Salvator Mundi) – Leonardo da Vinči

Oslikana između 1500-1505. godine, Spasitelj Sveta predstavlja prepoznatljivo delo koje je pripisano da Vinčiju. Neki stručnjaci veruju da je ova slika delimično original i spekulišu dan danas da li je Leonardo bio taj koji je zapravo naslikao ovo delo (jer je poznato više od 20 verzija ove slike koje su bile naslikane od strane Leonardovih učenika i sledbenika). Ipak to nije uticalo na prodaju u 2017. godini, kada je kupljena za neverovatnih 450 miliona dolara, što je čini ubedljivo prvom na listi najskupocenijih umetničkih slika svih vremena. Na slici je prikazan Isus Hrist kako desnom rukom blagosilja, a u levoj drži nebesku sferu koja ne prelama svetlost i simboliše njegovu ulogu Spasitelja sveta. Trenutno se nalazi u privatnom vlasništvu.

2. Petlja (Interchange) – Vilijam de Kuning

Ovaj apstraktni ekspresionizam iz 1955. je prodat 2015. godine za 300 miliona dolara. Na pozajmici je u Institutu umetnosti u Čikagu (koji broji oko 300.000 umetničkih dela u svojoj kolekciji). Petlja predstavlja prekretnicu u slikarstvu ovog umetnika i njegovo prvo apstraktno delo (do tada je de Kuning slikao portrete). Do sredine 20og veka epicenter umetnosti bila je Evropa. Nakon Drugog svetskog rata, Njujork baca Pariz u senku i grupa umetnika (u kojoj se nalazi i de Kuning) započinju sa novim stilom – apstraktnim ekspresionizmom, što je dodatno uticalo na vrednost njihove umetnosti.

3. Kartaroši (The Card Players) – Pol Sezan

Serija od pet slika na platnu nastalih u periodu nakon 1890. godine. Tri verzije imaju skoro identičnu kompoziciju, iako su veličine platna različite kod svake verzije. Do skoro se smatralo da je Sezan oslikavao Kartaroše hronološki prvo na velikom platnu, a zatim na sve manjim platnima. Specifičnost ovog umetničkog dela je što oslikava trgovce koji se kartaju bez dramatičnog momenta, potpuno usredsređeni na igru. Zanimljiv je i komentar jednog od kritičara koji je sliku opisao kao “ljudsku mrtvu prirodu”, dok neki drugi aludiraju da je taj fokus oslikan na delu zapravo Sezanova saživljenost sa slikom i umetnošću. Kraljevska porodica države Katar kupila je ovu sliku 2011. godine za 259 miliona dolara, a ona se i dan danas nalazi u njihovom posedstvu. Ostale verzije se nalaze u institucijama umetnosti u Americi i Engleskoj.

4. Kada ćeš se udati? (Nafea faa ipoipo) – Pol Gogen

U potrazi za inspiracijom i vođen željom da prenese čistu primitivnu umetnost na platno, Gogen je išao na Tahiti. Umarala ga je lažna primitivnost koja se provlačila u tadašnjoj francuskoj umetnosti. Malo je reći da ga je Tahiti nadahnuo, jer je naslikao jednu od najpoznatijih slika uz tahićanski opis. Bio je očaran tahićanskim jezikom, običajima i nazivao je svoja dela na tom jeziku, iako ga nikada nije savladao. Među oslikanim Tahićankama, najpoznatija je ova i 1892.. Jedna žena je u primitivnoj nošnji, dok je druga u modernoj haljini. Tu uviđamo kontrast modernog i primitivnog. Slika je kupljena za 210 miliona dolara i trenutno se nalazi u privatnom posedu u Kataru.

5. Broj 6 (Ljubičasta, zelena i crvena) – Mark Rotko

Rotko je naslikao nekoliko dela u kojima je najveći fokus na bojama. Najpopularnija je upravo ova Broj 6 – Ljubičasta, zelena i crvena. Nastala 1951., predstavnik je istočno-evropskog apstraktnog ekspresionizma. Ono što je atipično kod Rotkovih slika jeste mističnost koja se prožima kroz nejednake, maglovito osenčene prelaze i boje. Ova slika je 2014. prodata za 190 miliona dolara ruskom biznismenu u čijoj se kolekciji i danas nalazi.

6. Dvojni portreti Martena Sulmansa i Opjen Kopit (Pendant portraits of Maerten Soolmans and Oopjen Coppit) – Rembrant Harmenson van Rajn

Barokni stil kojim odiše ovaj dvojni portret izdvojio je Rembranta kao slikara amsterdamske elite. Ova slika sa venčanja odiše raskošću tog vremena i predstavlja najskuplju barkonu sliku. Bila je u vlasništvu porodice Rotšild, dok nije 2015. otkupljena od strane zajedničkog fonda Luvra iz Pariza i Rijkmuseuma iz Amsterdama za 180 miliona dolara. Slika datira iz 1634. godine, radi se o pojedinačnim platnima koji su namenjeni da budu prikazani kao jedna slika i odudaraju od Rembrantovog dotadašnjeg stila slikanja portreta.

7. Alžirske žene (Les Femmes d’Alger) (Verzija O) – Pablo Pikaso

Najstarija od 15 postojećih verzija slike Pabla Pikasa « Žene iz Alžira »(verzija O) završena je 1955. godine Prodata je na aukciji 2015. godine u Njujorku za neverovatnih 179,4 miliona dolara i od tada se nalazi u privatnom vlasništvu lica čije ime nije navedeno. Pikaso je počeo stvaranje 15 verzija ove slike, a po ugledu na istoimenu sliku slikara Delakroa i to nekoliko nedelja nakon saznanja da mu je preminuo dobar prijatelj i rival, francuski slikar – Anri Matis. Ova slika je bila odavanje počasti ovoj dvojici velikana.

8. Ležeći akt (Nu couché) – Amedeo Modiljani

Kao naslednik Pikasa i Matisa, predstavnik italijanske škole koji je obnovio akt moderne umetnosti jednim od svojih najviše puta reprodukovanim delom Ležeći akt ili Crveni akt bio je Modiljani. On je početkom 20. veka napravio pometnju kada je na izložbiu Parizu predstavio serijal nagih ženskih akata u raznim pozama, što je prouzrokovalo da policija prekine izložbu. Crveni akt je ujedno i najskuplji od svih akata ovog serijala, a kupljen je od strane kineskog biznismena 2015. godine, u čijoj se kolekciji i danas nalazi.

9. Broj 5, 1948 – Džekson Polok

Jedan od apstraktnih ekspresionista bio je i Polok. Slika Broj 5 iz 1948. asocira na ptičje gnezdo. Zanimljivost vezana za ovu sliku je ta da je prilikom transporta do prvog kupca slika oštećena. Polok je umesto dorade, naslikao potpuno novu sliku za koju je kupac prokomentarisao da ima još veću dubinu I kompleksnost nego prvobitna. U 2006. je prodata za 140 miliona dolara i do 2011. predstavljala najskuplju prodatu sliku na svetu.

10. Portret Adele Bloch-Bauer I – Gustav Klimt

Iz zlatne kolekcije austrijskog umetnika Klimta, izdvaja se portret Adele Bloch-Bauer, kao najpotpunije delo ove faze koje odiše dekorativnim lirizmom. Sliku je poručio Adelin muž, jevrejski industrijalac. Nakon aneksije Austrije, Nacističke vlasti su zaplenile ovu sliku I preimenovale je u “Žena u zlatnom”- kako bi je mogli izložiti bez spominjanja poznate jevrejske porodice. Nakon skoro stotinu godina naslednica je uspela da povrati slike koje joj pripadaju i 2006. godine prodala ovu skupocenu sliku za 158 miliona dolara.